vrijdag 21 november 2014

50 dagen weg!

Gisteren was onze 50ste dag in Paramaribo. De tijd gaat veel te snel!

De afgelopen weken hebben we weer veel kinderen behandeld. Ieder van ons heeft tot nu toe al 130 patiënten zelf behandeld. We werken nu iedere week 2,5 dag op het centrum van de JTV, 1 dag bij de Prakiki school praktijk en 1 dagdeel bij de Kennedy school praktijk. Dus geen tijd om ons te vervelen. Elke keer blijven we ons weer verbazen over de gebitssituaties van de kinderen. Het poetsen van de tanden heeft hier een hele lage prioriteit, want ze kunnen het wel, maar lijken het gewoon niet te doen. Elke keer probeer je het weer op een andere manier uit te leggen of de kinderen te motiveren, maar de volgende keer zit de mond toch weer vol plaque. Inmiddels hebben we door dat kindjes van drie jaar met een gatenkaasgebit eerder regel dan uitzondering zijn. Naast het behandelen geven we om en om één ochtend in de week voorlichting op basisscholen. Dit is erg leuk om te doen, maar ook erg vermoeiend. Het is allereerst erg warm in de klaslokalen, daarnaast is het lastig om orde te houden. Gelukkig hebben we altijd onze lachende aap bij ons :D

Naast onze stage zijn we ook nog druk met ons onderzoek. We hebben nu al 33 vragenlijsten binnen en hopen de komende week de laatste 9 vragenlijsten van de tandartsen te ontvangen!

Op de dinsdag en donderdag avond gaat Sarissa met Andrea naar Salsa les. Sinds vorige week moeten ze met Surinaamse mannen dansen. En zij kunnen DANSEN! Het maakt niet meer uit of je het wel of niet kan, want zij kunnen het en zorgen ervoor dat jij het ook kan.

Afgelopen weekend hebben wij elkaar bijna niet gezien. Op de vrijdag was Sarissa bij tandarts Yazdani om daar samen met dhr. Teeuw (parodontoloog op ACTA) patiënten te screenen op parodontitis voor een cursus op zondag. S'avonds ging ze mee naar een klinische avond voor de tandartsen in Paramaribo. Meneer Teeuw vertelde aan de tandarts over de relatie tussen parodontitis en diabetes mellitus en het behandelen van patiënten met parodontitis.
Reinie was deze avond gezellig uit eten bij Souposo met een groepje vrienden. Zij heeft daar genoten van heerlijke pindasoep en een cocktail.
De zaterdag moest Sarissa alweer op tijd op, omdat ze ging helpen op een congres over diabetes mellitus. Ze was de assistente van tandarts Yazdani en meneer Teeuw. Ze heeft aan de mensen verteld hoeveel suiker in bepaalde dranken zitten en wat daar de gevolgen van zijn voor zowel het gebit als de algehele gezondheid. Daarnaast hielp ze tijdens de workshops door 'wonden' op de armen van de mensen te plakken.'De wond' stelde de wond voor die in de mond aanwezig is bij parodontitis. Het was een hele gezellig dag waar ze zelf ook een hoop van geleerd heeft.
Reinie was deze dag naar de Vlindertuin in Lelydorp samen met Ginny en Sanne. Zij gingen daar met de stadsbus heen, wat al een avontuur op zich was. Het was zweten in een propvol minibusje zonder airco, maar dan waren ze er wel voor SRD 1,60 (0,40 eurocent) pp. De vlindertuin bestond voor het grootste gedeelte uit een kwekerij van vlinders, schildpadden en slangen. Ze kregen hier een rondleiding waarin elk stadium van de vlinder voorbij kwam en werd uitgelegd. De vlinderpoppen worden net zoals de baby schildpadden en baby slangen geëxporteerd naar Noord-Amerika en Europa. De schildpadden waren veel te schattig om geen schelfies (schildpadselfies) van te maken. Bij de slangen waren ze al weer snel vertrokken, want de levende ratten die als voer zouden dieren stonken verschrikkelijk. De vlindertuin zelf bezochten ze als laatst waar negen soorten vlinders in vlogen. Blijven zitten voor een degelijke foto waren de vlinders niet van plan, dus daar hebben ze wel een tijdje rond gelopen.

S'avonds zijn we wel samen met een groep uit eten gegaan bij Madonna's en daarna door gegaan naar de Zanzibar. We hebben daar genoten van heerlijke cocktails. Rond een uurtje of twaalf ging Reinie naar huis, terwijl Sarissa besloot om weer 'ns van het Surinaamse uitgaansleven te genieten.

De zondag was Sarissa natuurlijk brak, dus zij besloot samen met haar stapmatties (Kamjar en Michiel) te gaan chillen bij het zwembad. Reinie ging gezellig lunchen en dineren bij Zus & Zo. Zij heeft met Sanne en Ginny de gehele menukaart uitgeprobeerd (inclusief cocktails!).

Vanavond hebben we een afscheidsfeestje voor Kamjar, omdat hij komende dinsdag weer zal vertrekken naar Nederland. Deze avond zullen we ook een bezoekje gaan brengen aan de karaokebar en de avond eindigen bij Touché.

Morgen zullen we weer op trip gaan naar Voltzberg en Raleighvallen! Dus we zijn weer even vier dagen onbereikbaar.

Tot snel!
Liefs,
Sarissa & Reinie

ps. zie de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten